Det är vanligt att äldre söker vård hos oss för besvär i rygg, höfter, nacke eller andra leder.  Behandlingen är anpassad efter patientens ålder och generella hälsa. När vi blir äldre har kroppen ofta varit med om en del och lederna har belastats under flera år. Man kan uppnå en ökad livskvalitet genom att behålla normal funktion i kroppens leder och muskler så länge som möjligt. Många av våra äldre patienter beskriver att de kan delta mer normalt i det dagliga livet när de får hjälp med lederna o musklernas funktion. Behandlingen av äldre är i regel mjukare och behovet för råd om kost, näring och ergonomi varierar från patient till patient.  En del av behandlingen är individuellt anpassade övningar för att stabilisera kroppen och göra den starkare.

Det vi ser dagligen i praktiken är att patienter med rygg/nack besvär har sämre balans, snubblar lättare, har sämre koordination samt en tendens att tappar saker. När rygg/nack besväret stabiliseras har dessa patienter inte alls samma svårigheter med koordination och balans. Det är via forskning i neurofysiologi man har kunnat förstå mekanismen av det vi ser i praktiken. För den äldre patient kan kiropraktisk behandling minska risken för att ramla eftersom den förbättrar informationsflödet från nervsystemet vilket förbättrar hjärnans förmåga att styra kroppen, framförallt känsla av position i vristen.

D vitamin Brist hos Äldre
Äldre människor har svårare att ta upp D-vitamin och kan behöva extra tillskott, särskilt på vintern. Information om lämpliga mängder finns på sidan med näring och hälsa. Magnesium hjälper kroppen tar upp D vitamin och rekommenderas. 

Läkemedel som kan öka risken för att falla:

Första rådet är att kontrollera att alla dina mediciner fungerar bra ihop.  Om du använder flera av följande läkemedel samtidigt så kan de påverka varandra så att risken för fall ökar ytterligare:

  • Medicin eller plåster som har någon form av morfin                         
  • Lugnande medel och sömnmedel                                                           
  • Antidepressiva medel                                                                                 
  • Antipsykotiska medel                                                                                         
  • Blodtrycks sänkande medel                                                                                     
  • Medicin mot Parkinsons sjukdom                                                                 
  • Urindrivande medel                                                                                                   
  • Medicin mot prostata förstoring

Andra rådet är att undvika alkohol om du använder sömn medel eller morfin preparat. Kombinationen ökar risken för fall betydligt. 

Övningar: Förebygga fallolyckor

Bålstabilitet
Stå med rak kropp och finn neutral position i rygg och bäcken. Spänn nedre delen av magmuskulaturen genom att dra naveln in mot ryggen och böj knäna tills du är i sittställning. Pressa upp igen och upprepa. Se till att ha hälarna på golvet, lutning med överkroppen kan variera men ska kännas bra för ryggen. 5-10 repetitioner

dubbel ben böj

Utfall
Stå med fötterna under axlar, spänn magen och skulder partiet. Ta ett steg framåt sakta utan att kroppen svajar och låt kroppen sjunka en kort bit till och börja med. Motsatt arm ska samtidigt sträcka sig fram. Press dig tillbaka till start positionen sakta utan att svaja i midjan. Känn att du aktivera baksida låret och sätes muskler. Upprepa rörelsen 5-10 gånger per ben. Så småningom ska du kunna böja knät djupare, men tar det sakta.5-10 repetitioner

Utfall i sidled
Stå i grund positionen (ländryggs stabilitets träning 1), spänn magen under hela övningen
Ta ett steg åt sidan med fötterna riktad rakt fram. Flytta din tyngd över hälen och mellanfot samtidigt som du böjer knät, andra benet ska vara rak. Försök att hålla midjan stabil så du inte svajar. Pressa tillbaka till startpositionen och repetera rörelsen på andra sidan. 5-10 gånger per ben. Känn hur du aktivera lårens muskler.5-10 repetitioner

benböj i sidled

dubbel ben böj benböj i sidled

Höftböjs stretch
Muskler på höftens framsida stretchar man enligt följande: ett böjt ben ska vara framfor kroppen med knät över vristen, andra knät är kvar i golvet. Håll knäna i denna position och sakta luta kroppen framåt. Man kan pressa höften något framåt för att känna spänningen. Om man är vig, kan man ta ett större kliv framåt för att känna spänningen. Man ska känna en lätt stretch på framsida av bakbenet, baksida av främre benet och eventuellt ljumskarna. Håll kvar i 30 sekunder. Upprepa på andra sidan. 3-5 gånger.

Höftböjstretch

Höftböjstretch med arm
En fortsättning av höftböjs stretch, sträck upp armen på den sidan där du har benet bakåt, luta kroppen lätt framåt och mot andra sidan samtidigt som du lutar fram kroppen. Nu känner man stretch på sidan av kroppen.

Höftböjstretch med arm

Baklårsstretch
Stå på vänster knä hö ben nästan rakt framåt, tårna pekar framåt. Lägg magen mot höger lår med bibehållen svank. Stretchen känns baksida lår helst i mitten håll ca. 20 sek.

Baklårstretch

Höftböjstretch Höftböjstretch med arm Baklårstretch

Kiropraktisk behandling är även förebyggande av ont i rygg/nacke av samma anledning. När leder och muskler fungerar normalt i rygg/nacke kommer hjärnan att styra och aktivera hållningsmusklerna snabbare och mer korrekt i samband med rörelse och aktiviteter. Forskningen har också visat att den kiropraktiska behandlingen påverkar även lillhjärnans funktion.

Patienter som har hunnit bli äldre har en ökad risk för att drabbas av besvär så som benskörhet och eller åldersförändringar i lederna. Det kan finnas sjukdomar med i bilden eller så kan patienten medicinera för något hälsoproblem som kan ge bieffekter. Alla dessa faktorer tas med vid upplägget av behandlingsplanen.

BOOT CAMP: Spinal stenos

Management of spinal stenosis

Forskning har visat att en kombination av specifik träning och behandling kan lindra symptomen av spinals stenos (Ammendolia, 2016). Målet är att lära sig att gå bättre och fungera så bra som möjligt. Övningar ökar flexion av ländryggen (minska svanken) samt träning riktad mot en starkare bål och ben. Behandling hos oss ökar flexibilitet av bäckenet, ländryggen, bröstryggen, höfterna, knäna och fötterna.

Stretch övningar för korta muskler är viktigt. Framsida låren, höft böjarna or rygg muskler ska stretchas. Sedan ska man träna olika magmuskler.

 

Höftböjs stretch (bild 1)
Muskler på höftens framsida stretchar man enligt följande: ett böjt ben ska vara framfor kroppen med knät över vristen, andra knät är kvar i golvet. Håll knäna i denna position och sakta luta kroppen framåt. Man kan pressa höften något framåt för att känna spänningen. Om man är vig, kan man ta ett större kliv framåt för att känna spänningen. Man ska känna en lätt stretch på framsida av bakbenet, baksida av främre benet och eventuellt ljumskarna. Håll kvar i 30 sekunder. Upprepa på andra sidan. 3-5 gånger.

Höftböjstretch med arm (bild 2)
En fortsättning av höftböjs stretch, sträck upp armen på den sidan där du har benet bakåt, luta kroppen lätt framåt och mot andra sidan samtidigt som du lutar fram kroppen. Nu känner man stretch på sidan av kroppen.

Sätes stretch (bild 3) Ligg på rygg,eventuellt en kudde under huvudet för att uppnå en rak position med ryggen. Dra upp knät mot samma axeln, håll en skön stretch från några till 20 sekunder. Dra knät mot motsatt axeln för att stretcha andra sätes muskler. Om knät gör ont, ta tag in låret närmaste knät.

Quadriceps stretch (bild 4) Ligg på magen och ta tag i foten/vristen. Om inte det är möjlig, ta en gummiband runt vristen och dra i den. Undvik att svanka.

Mag träning (bild 5) Ligg på rygg, spänn ner svanken och håll benen mot taket med lätt böjda knä. Håll i huvudet och dra armbågar mot magen. Håll och räkna från 5 sek tills 15 sekunder. Undvik att svanka när du slutar spänna armbågar mot benen.

Mag träning (bild 6) Ligg på rygg, spänn ner svanken och håll benen mot taket med böjda knä. Håll i huvudet och dra armbågar mot magen. Håll och räkna från 5 sek tills 15 sekunder. Undvik att svanka när du slutar spänna armbågar mot benen.

Mag träning (bild 7-8) Ligg på rygg, spänn ner svanken, håll huvudet i händerna för stöd, dra upp knä växelvis och spänn motsatt armbågen mot knät. Håll det utsträckta är benet diagonalt mot taket

Mag träning (bild 9) Ligg på rygg, spänn ner svanken, håll huvudet i händerna för stöd, dra upp knä växelvis,spänn motsatt armbågen mot knät. Sänka det utsträckta benet mot golvet utan att svanka.

Mag träning (bild 10) Använd Pilates bollen för att kuta ryggen för att minska svanken. Spänn ihop mag muskler och gör sittupps utan att svanka.

Stå och böja dig lätt bakåt. (bild 12) Stå så du kan stödja dig om det behövs.

Mag liggande uppe på armbågarna (bild 13)