Värmen kan göra att ni inte orkar träna  eller jobba på tomten på samma sätt. Det är viktigt att aktivera CORE muskulaturen. Detta behöver inte vara ansträngande och kan lätt göras hemma på golvet, vid stranden eller på altanen. Titta på de olika alternativ för rehab träning Rehab Övningar.

Trädgårds arbete  kan anstränga ryggen.  Som alltid är det bra att undvika att böja ryggen, böj knäna istället. Stå gärna på knä om du jobbar lågt, knäskydd är ett jättebra hjälpmedel. Att jobba med armbågarna nära kroppen minskar belastningen på nacken. Det underlättar för kroppen om man varierar arbetsmomenten. Ofta finns det mer än ett jobb att utföra och om man byter mellan två olika aktiviteter minskar belastningen.  De bästa rådet är att inte hålla på allt för länge åt gången.  Tänk på att aktivera CORE muskler och ta jobbet som en tränings pass, så sliter man mindre på nacken och ryggen.  Arbetsbyxor med knäskydd gör det mer spontant att gå ner på knäna för att jobba med bättre ergonomi.

Planera dina arbeten så att du har olika projekt igång samtidigt, så har du möjlighet att jobba med kroppen i olika positioner. Ryggen och nacken belastas av att jobba framåtlutad. Försök att hålla huvudet upprätt, böj på benen och håll ryggen rak. Använd hjälpmedel (stege) så att du undviker att böja huvudet uppåt när du jobbar. Jobba inte allt för länge i en position där du sträcker ut armarna för att beskära träd eller häck. Försök att hålla armbågarna in vid sidorna när du arbetar med beskärning i midjehöjd. Gå gärna ner på knä för att komma åt låga växter. Böj inte på ryggen, böj på höfter och knän istället.

TA PAUS! När du sätter igång att gräva, spänn magmusklerna och håll ryggen rak. Grävning kan vara särskilt tungt för ryggen så håll inte på för länge åt gången. Vid gräsklippning, gå med armarna lätt böjda vid sidorna och spänn magen och bröstet. För att undvika att belasta ryggen och nacken vid krattning, dra med korta drag mot dig. Tänk på att inte sträcka ut armarna helt eller att dra alltför snett eller i sidledes.  Det är tungt för både ryggen och nacken. Om du får ont efter du har jobbat i trädgården kan du välja att behandla med kyla. Klicka här för att läsa mer om kylbehandling.