Studsmatta:

Felaktig användning av studsmattor är ett växande bekymmer för akutmottagningar. Det är viktigt att man tar tid att sätta upp mattan på rätt sätt. Den ska stå på platt mark med gott utrymme. Man ska ha nät runt om studsmattan. Den ska absolut inte stå i närheten av träd, sten eller liknande som man kan ramla på. Helst ska man studsa ensam och fler än 2 åt gången avråds starkt. Olyckor kan vara allvarliga med livslånga konsekvenser. Om barnet landar fel och får ont i ryggen eller nacken, ändvänder kyla i första hand som behandling. Klicka här att hitta råd för behandling med kyla. Skador som inte är allvarliga, bör behandlas hos oss så fort som möjligt.

Cykling:
Nu är det dags att ta fram cyklarna och ge dem en genomgång. Kolla bromsarna, luft trycket i däcken och olja kedjan. Om barnen har cyklat mycket, lämna in cyklarna på service. Det kan ta ett tag innan gruset sopas bort, så uppmuntra barnen att cykla försiktigt och undvika snabba svängar eller inbromsningar. Använd hjälm så klart! Allvarliga skall skador går att undvika.

Hur vet ni att cykeln passar barnen efter vintern? När barnet sitter på cykeln och har foten längst ner på pedalen, ska barnets knä vara något böjt. Vanligaste är att man måste man höja sadeln för att cykeln ska passa. Man kan även höja styret så att cykeln passar bättre.

Skateboard och Rollerblades:
Tänk på att barnen ska använda en hjälm när de åker. Knä och armbågsskydd kan vara lämpliga också, särskilt om de är nybörjare. Se till att de åker i ett område fritt från trafik och grus. Med mer komplicerad åkning (ramp och rails) är hjälmen extra viktig för att undvika skallskador. Om barnen skadar sig är kyla lämplig för behandling. Klicka här att hitta råd för behandling med kyla.

Fotboll:
Många har spelat fotboll inomhus under vintern och spelar nu på uteplan. En del får ont i underbenen när de byter underlag eller skor. På konstgräsplan kan det vara tecken på att för mycket gummi har tagits bort vid snöröjning. Barn med återkommande skador ska undersökas och behandlas. Klicka här för att läsa mera.