» Vanliga frågor
Täby Kiropraktorklinik: En helhetssyn på hälsa

Vanliga frågor

Vad ska jag göra när jag får ont i ryggen eller nacken? Advice for acute low back pain.

Det beror förstås på vad som orsakat problemet men generellt kan man säga att man skall undvika de aktiviteter som gör ont samt minimera sittandet. Man ska undvika att böja, vrida och luta sig. Känns det ok att gå eller promenera kan man göra det i små doser. Man kan lägga sig och avlasta ryggen av och till under dagen kombinerat med kylbehandling (se instruktioner längre ner). Använd inte värme på ryggraden.

I den akuta fasen försök att jobbar med korrekt hållning förutsatt att det inte ger ökad smärta.

  • sträck på dig
  • spänn magen mot ryggen
  • dra ner skulder partiet och lyft bröstbenet

Konsultera oss innan du börjar med vanlig träning. Att träna för tidigt eller för hårt leder ofta till återfall. Känn efter före! Stelhet och eller smärta på morgonen efter träning/aktivitet indikerar att träningen eller aktiviteten har varit för belastande.

Ju snabbare man får hjälp med besväret desto kortvarigare blir det!

Ska man använda värme eller kyla när man har fått ont i rygg eller nacke?

Kyla är nästan alltid rätt alternativ. Vid akut smärta på grund av allt från att slå sig på tummen med hammaren eller ryggskott är kyla att föredra. Kyla har en  avsvällande samt smärtlindrande effekt. Kylbehandlingen skall vara kortvarig och återkommande. Längden på kylbehandlingen är  5-15 min beroende kroppsdel o ålder på patienten. Kylbehandlingen upprepas med ca 90 min intervall. Det skall alltid vara ett tunt lager tyg mellan kylan o det skadade området. Vid nackbesvär, placerar man kylan som en krage i övergången mellan nacken och axlar. Vid akuta trauma som t.ex. en stukad fot är kompression förstahandsalternativet gärna i kombination med kyla. Värme ökar blodgenomströmningen i området o är lämpligt att ta till vid muskelömhet efter belastning (träningsvärk).

När ska man beställa tid hos kiropraktorn?
Patienter som får behandling snart efter att besväret börjat behöver som regel mindre behandling. De som väntar länge med förhoppning att det skall gå över av sig självt förlänger ofta läkningstiden.

Kan man behandla barn med kiropraktik?
Kiropraktorer får behandla barn, men man ska vända sig till en kiropraktor som har fortbildat sig i behandling av barn.

Vilken utbildning har en Legitimerad kiropraktor ?
Kiropraktorer med internationell utbildning (medlemmar i LKR ) har en utbildning på högskolenivå. Denna ger kiropraktorn kompetens att differential-diagnostisera, d.v.s. komma fram till vad som orsakar besvären. Därefter antingen behandla patienten och/eller remittera patienten vidare till lämplig vårdgivare om detta behövs. Kiropraktorer jobbar med en helhets syn där man kontrollerar att kroppens mekaniska funktioner och patientens aktiviteter i dagliga livet fungerar ihop. Man behandlar muskler, leder och bindväv, instruerar i ergonomi samt hälsofrämjande aktiviteter som träning o kost.

Är det farligt att behandla en gravid kvinna med kiropraktik?
Under graviditeten har kvinnan en ökad risk att drabbas av mekaniska problem som kan vara smärtsamma och hindrar henne från normala aktiviteter. Behandling hos en kiropraktor (legitimerad och med godkänd utbildning) som har kompetens att behandla den gravida kvinnan är helt ofarlig. Man använder mjukare tekniker och tar hänsyn till båda fostret och mamman. Eftersom kroppen ändrar sig så dramatiskt under denna tid mår de normalt väldigt bra av behandling och kan fortsätta längre in i graviditeten med sitt arbete och vardagliga aktiviteter.