En väska för läxböcker, gymnastikkläder och allt annat som hör skolan till är ett måste för både nya och gamla skolbarn. Men är väskan för tung och bänglig blir promenaden till skolan inte behaglig, och höstens friluftsdagar mest en obekväm plåga.
– Vi vill ju att barnen ska röra på sig mer, och då måste man förstås se till att det blir så lustfyllt som möjligt, säger Iben Axén, legitimerad kiropraktor och forskare vid Karolinska Institutet, som även behandlar barn med rygg- och nackproblem. Enligt henne finns det flera saker att tänka på när man väljer skolväska.
– En rygg som växer och utvecklas måste man tänka sig för innan man belastar. Som förälder får man använda sitt sunda förnuft. Köp inte bara med något hem utan ta med barnet till affären och prova ordentlig, säger Iben Axén. Ryggsäckar är alltid att föredra framför axelväskor, menar hon. Ryggsäcken ska också bäras med båda axelremmarna så att tyngden fördelas jämnt. Den ska heller inte vara för tung eller för stor. Barnet bör inte bära mer än 10 procent av sin kroppsvikt, och väskan ska inte gå för långt ner på ryggen.
– Den ska sluta ungefär vid midjan. Ryggsäcksryggen ska ha stöd mot kroppen. Hänger den ner på rumpan får man inget stöd i svanken och det blir obekvämt att bära. Det är också bra om väskan har flera fack invändigt, så att man kan packa tunga saker som till exempel böcker längst in mot ryggen. Är det bara en stor säck brukar tunga saker falla utåt och då ökar belastningen på axlarna.
För några år sedan fick en amerikansk studie om skolväskor* spridning i Sverige. Studien visade att många barn bar alldeles för tungt, något som man menade skulle kunna ge långvariga rygg- och nackproblem. Iben Axén ser dock inte att man kan identifiera skolväskorna som någon stor riskfaktor. För de barn och ungdomar som söker hjälp hos henne är dåliga arbetsställningar med surfplattor och mobiler en betydligt mera trolig förklaring till det onda.
– Sammantaget visar den forskning som har gjorts kring barn som har ont i ryggen inte på tydliga orsakssamband till att barnet bär för tungt. Troligen har andra faktorer som ärftlighet och avsaknad av fysisk aktivitet större betydelse. Därför bör man uppmuntra till trevliga promenader, och då är det viktigt att ryggsäcken är bekväm att bära. Förutom bekvämligheten är det förstås också viktigt att ryggsäcken håller.
Helena Hjärtnäs, textilingenjör på Swerea IVF:s laboratorium har testat otaliga konsumentprodukter av textil och vet vad hon skulle titta på:
– Jag skulle undersöka dragkedjan, att den inte ser för klen ut. Och så skulle jag titta på kläppen till dragkedjan och hur den sitter fast. Ibland är ringen som den hänger i väldigt klen, och det är mycket irriterande om den går av.
En annan svag punkt kan vara bärremmarnas fästpunkter. Man kan prova att dra lite i axelremmarna och kolla att de verkar ordentligt fastsydda. Det är bra om tyget vid fästpunkterna är förstärkt, annars är risken större att ryggsäckstyget spricker där, säger Helena Hjärtnäs.
* Hickey, Northeastern University 2004